Mattor med många funktioner

I de flesta hem finns det en mängd olika mattor. Men för att få rätt funktion och stil är det klokt att tänka efter innan man går och investerar i nya mattor.

Det är många som har varit med om att köpa mattor i en butik, för att sedan komma hem och inse att de inte passar på den tänkta platsen. Kanske är det för att mattorna är för stora, har fel färg eller fel funktion. Därför är det viktigt att tänka efter noga innan du ger dig iväg på en inköpsresa, så att det blir rätt mattor som kommer få följa med hem i bilen.

För att kunna veta vilken matta som passar på vilken plats så finns det en hel del riktlinjer att gå efter. I vissa fall kan det vara ganska lätt att hitta rätt. Ifall inköpet handlar om en badrumsmatta så är det klokt att leta på sektionen som heter badrum eller badrumsmattor. Är det istället en dörrmatta som ska följa med hem, så är det klokt att leta efter just det.

Funktioner hos mattor

Trots att det finns namn som visar vilka funktioner vissa mattor har, så kan det ändå vara svårt att veta varför de har dessa namn. Vad kännetecknar en hallmatta, en dörrmatta, en badrumsmatta och en sovrumsmatta? Då är det bra att veta att det inte enbart är ett namn som kommit på måfå, utan det finns en förklaring i de funktioner och stilar som mattorna har.

En dörrmatta, en hallmatta och en badrumsmatta brukar alla ha någon typ av anti-glid på undersidan. Dessutom brukar dessa mattor vara mindre känsliga mot väta, än vad andra mattor är. Dörrmattan, och ibland även hallmattan, är också gärna i ett material och en färg där smuts inte syns så lätt. Det ska ju gå att torka av skorna på dörrmattan, när du kommer in med smutsiga skor.

Rätt mattor på rätt plats

Genom att tänka efter vad som krävs för att en matta ska vara rätt innanför dörren, eller i badrummet, så är det också lättare att välja rätt mattor i övriga rum. Hade det exempelvis inte varit härligt att känna en mjuk och fluffig matta under fötterna när du kliver ur sängen på morgonen? I så fall kan det passa med en sådan typ av matta på den platsen.

Är det en matta som ska vara under matbordet så får den gärna vara snygg och pryda sin plats. Men samtidigt kommer det oundvikligen spillas både mat och dryck på mattan, så den får gärna vara tålig och lätt att rengöra. Om du tänker på det här sättet så kommer det bli lätt att hitta mattor som passar på den plats som du har tänkt dig, utan att du blir missnöjd med ditt beslut.

Med mattor som inredningens stjärnor

När du har fått ordning på alla funktioner så kommer du ändå upptäcka att det finns en stor mängd mattor att välja bland på marknaden. Det är då som du kan ta ditt sökande till nästa steg, nämligen vad som passar in i ditt hem gällande färg och mönster. Där finns det en regel som säger att mattor i samma färg som golvet gör rummet större, och vice versa.

Vill du ha en sober och lugn inredning så passar det med enfärgade mattor i lugna färger. Men kanske känner du istället för att ha kul med mattorna och låta dem sticka ut? I en lugn inredning, med ljusa färger, kan en matta som är färgstark bli hemmets stjärna. Det kan bli smycket som visar att trots att du är lugn som finns det också liv och glädje som vill komma ut.