Tips och råd om golvslipning i Stockholm

Trägolv mår bra av en golvslipning. Men går alla golv verkligen att slipa, och hur vet man när det är dags? Här kommer några tips och råd för er i Stockholm.

För att ett trägolv ska klara väta, spill och grusiga skor, måste det ha en intakt ytbehandling av exempelvis lack eller vax. Blir golvet repigt och ytbehandlingen sliten kommer golvet snabbt att slitas ned och träet kan även bli missfärgat. Man brukar se på golvet när det är dags att slipa det. Mjukare träslag som tall och gran behöver oftast slipas lite oftare än hårda, likaså trägolv i rum som utsätts för mer slitage, som exempelvis hallen.

Det vanliga är att man slipar golvet ungefär vart tionde år. Hur lång tid det tar att slipa ett golv beror på om man själv ska göra jobbet eller ta hjälp av en golvslipningsfirma. Gör man jobbet själv tar det ofta mellan tre till fem dagar, medan en golvfirma kan slipa ett normalstort golv på en dag.

Hur vet man om ett golv klarar en golvslipning?

Ett trägolv klarar inte hur många golvslipningar som helst. För att det ska gå att slipa golvet måste det vara minst två och en halv centimeter tjockt. Genom att lossa en tröskel eller golvlist brukar man kunna mäta hur tjockt golvet är. Är man osäker över hur man ska göra kan man rådfråga en professionell golvslipningsfirma. De flesta kan kontrollera golvet kostnadsfritt mot att de även får lämna en offert på golvslipning och ytbehandling.

Det är inte ovanligt att det i äldre lägenheter och hus finns trägolv som är över hundra år gamla och som fortfarande går att slipa. Det beror på att man förr i tiden använde sig av det bästa virket när man la in trägolv. Men även nyare massiva trägolv har bra hållbarhet och brukar klara ungefär åtta slipningar, vilket innebär att de har en ungefärlig livslängd på nittio år.

Golvslipning kräver vissa förberedelser

Inför en golvslipning måste så klart alla möbler plockas bort, även gardiner och tavlor. Det är bra om man även har dammsugit golvet innan golvslipningsfirman kommer. Då kan de köra igång direkt med att tvätta golvet med en speciallösning. Att golvet måste tvättas innan man slipar beror på att smuts annars kan tränga ner i träet och missfärga det. För att golvet ska bli helt jämnt när man slipar måste man även sänka ner eventuella spikar som finns i golvet.

Även om man använder en maskin som samlar upp slipdammet måste dörröppningarna täckas med plast. Efter slipningen dammsuger man även golvet och golvspringorna noga för att vara säker på att det inte finns något slipdamm kvar. Finns det dammkorn kvar kan ytbehandlingen nämligen bli knottrig vilket så klart inte är så snyggt. Men det påverkar också golvets hållbarhet.

Vad ska man tänka på när man beställer golvslipning i Stockholm?

Tack vare rot-avdraget är det inte särskilt dyrt att ta hjälp med golvslipningen, men man bör ändå jämföra priser mellan olika firmor. Ta in två eller tre offerter från företag som erbjuder dammfri golvslipning i Stockholm och jämför. Be att få offerten specificerad så att du tydligt ser vad slipning och ytbehandling kostar. Tänk på att vissa firmor också har ett större utbud av ytbehandlingar.

Det är viktigt att man även tar hänsyn till referenser och erfarenhet när man väljer golvslipningsfirma. Anlitar man ett mindre erfaret företag eller någon som faktiskt inte är seriös kommer golvet troligtvis inte bli perfekt och kanske även ha slipmärken. Det innebär att ytbehandlingen då inte kommer kunna skydda golvet maximalt och man kommer bli tvungen att slipa om golvet efter bara några år.