Fördelar med att välja markiser

Vilket solskydd är egentligen bäst? Valet är inte helt lätt och de alternativ som finns i form av exempelvis plisségardiner, persienner, markiser och solfilm har samtliga sina för- och nackdelar. Mycket beror naturligtvis också på vilken typ av bostad man har.

 Bor man i en villa så har man dels helt andra förutsättningar och behov än vad man har i en lägenhet – dessutom har man också en betydligt större valfrihet. Även om man som lägenhetsinnahavare skulle vilja ha markiser på balkongen så är det inget givet val att göra. Man bör alltid kontakta styrelsen innan och klargöra vad som gäller innan man tar den investeringen. 

Just markiser är annars de solskydd som drar till sig tydligast intresse. Under senare år har markiser blivit en mer självklar lösning och man ser att villaägare gärna använder detta solskydd för allt från uteplatser – som ett slags tak som går att dra in- och ut efter behov – och som skydd ovanför fönster. Det finns även markiser som går att dra ut jäms med marken och som då skyddar både mot vind och mot insyn. Det har skett en teknisk utveckling för markiser och den har gjort att lösningarna både är bekvämare – du kan exempelvi styra via appar och via fjärrkontroller – och mer hållbara. 

Det senare är givetvis en nyckelfråga. Allt från själva konstruktionen och mekaniken till tygets kvalitet har utvecklats och detta har skett med vårt nordiska klimat i åtanke. Förr var markiser än mer osäker investering och många villaägare kunde, tyvärr, se att både tyg och mekanik redan efter något år var uttjänt. Här har mycket hänt och enbart till det positiva. 

Markiser – välj ett lokalt alternativ 

Ser man till markiser så handlar det om mer än att bara köpa solskyddet i fråga. Här kommer en installation att behövas och den är långt ifrån enkel. Vill man ha hållbarhet och rätt effekt så krävs också en professionell hand. Vilket leder oss till vikten av att hitta rätt återförsäljare. 

Att köpa markiser via nätet kan vara frestande, men i detta ligger också en risk. Vem ska sätta upp dem – och vad händer om någonting går fel? Bor du i Södertälje och väljer att köpa dina markiser från en lokal återförsäljare så kan installationen inkluderas i priset och du kan även – vid eventuella framtida problem – hitta en snabb lösning och exempelvis få reservdelar på kort tid. Köp markiser i Södertälje, helt enkelt – det ger dig en större trygghet och även en bättre möjlighet att, utifrån dina behov, skräddarsy en lösning. 

Just det senare är också en viktig del att ha i åtanke. Vad behöver du och hur ska dina markiser användas? Villans läge är avgörande i denna fråga och här kan du med fördel ta professionell hjälp vid planeringen. Vilken storlek ska markiserna ha, var ska de sitta och vilka lägen på villan är extra exponerade för solen. Man ska även tänka på närhet till grannar och exempelvis gång- och cykelvägar innan en installation äger rum. 

Gällande installationen så kan man använda Rot-avdraget för detta. Det innebär att du kan dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Beloppet dras redan på den faktura du erhåller och du behöver inte göra mer än att säkerställa – via Skatteverket – att du är berättigad att använda denna skattereduktion. Markiser är ett bra val, men det kräver lite ansträngning innan man bestämmer sig.